a
Lorem ipsum dolor sit amet, consecte adipi. Suspendisse ultrices hendrerit a vitae vel a sodales. Ac lectus vel risus suscipit sit amet hendrerit a venenatis.
12, Some Streeet, 12550 New York, USA
(+44) 871.075.0336
silverscreen@edge-themes.com
Links
Follow Us

V Praze proběhla česká premiéra filmu Zachránit Leningrad

Ve velkém sále pražského kina Lucerna proběhla 11. února 2019 u příležitosti 75 let od ukončení blokády Leningradu česká premiéra ruského filmu Zachránit Leningrad režiséra Alexeje Kozlova. Do ruských kin snímek vstoupil 31. ledna 2019.

Hlavními hosty premiéry byli obyvatelé blokovaného Leningradu, kteří nyní žijí v Česku. Každému z nich byl předán osobní pozdrav od ruského prezidenta Vladimira Putina. Ruský velvyslanec v ČR Alexandr Zmejevský před promítáním filmu řekl: „Zde v sále jsou přítomní ti, kteří prošli všemi těmito zkouškami, veteráni, obyvatelé a obránci Leningradu, kteří přestáli blokádu bez ohledu na zimu, hlad, ostřelování dělostřelectvem a bombardování letadly. Jejich statečnost je spojila, čímž zlomili nepřítele a přinesli tak svůj neocenitelný vklad k porážce hitlerovského fašizmu.“

Před diváky vystoupila jedna z obyvatelek obléhaného Leningradu Irina Juržinovová. „Letos jsme na pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina navštívili Petrohrad. Zašla jsem na Piskarjovský hřbitov, kde je pohřben i můj otec. Pracoval jako inženýr v jedné továrně a zemřel 31. ledna 1941,“ řekla Juržinovová.

Premiéru navštívili velvyslanci zemí SNS, čeští veřejní a političtí činitelé, čeští filmaři a ruští krajané. „Sál byl zaplněn téměř do posledního místa a zájem o film byl kolosální. Film se bude promítat v českých kinech od března 2019,“ uvedla Natallia Sudlianková, hlavní koordinátorka projektů festivalu Nový ruský film, který uspořádal premiéru nového snímku a má na starosti jeho další promítání v Česku a na Slovensku.

V historii druhé světové války zůstane velké množství bílých míst a událostí, které jsou veřejnosti málo známy. Jednou z nich je tragédie člunu 752, k níž došlo 17. září 1941. Události této noci byly odtajněny až v roce 2004. Dnes je tento člun přezdíván „Ladožským Titanikem“, ale nutno poznamenat, že toto přirovnání pokulhává, protože lidé na palubě nehledali lepší život na jiném kontinentě a po dobu plavby neodpočívali. Snažili se zachránit život svůj, svých dětí a blízkých. Na palubě člunu 752 se podle různých zdrojů nacházelo od 1500 do 1700 lidí. Převážně šlo o kadety a velitele leningradských vojenských námořnických škol.

Šlo o jeden z prvých pokusů o plavbu po tzv. Cestě života, která během války zachránila desítky tisíc životů.

Dne 17. září 1941 bylo velmi špatné počasí, nad jezerem zuřily bouře, i tak ale velitelství rozhodlo, že obyvatelé obléhaného Leningradu budou odvezeni na člunu pryč bez ohledu na to, že nebyl uzpůsoben k přepravě osob. Jiné řešení neexistovalo.

Do přeplněného člunu během plavby začala téct voda a člun se potápěl. Kapitán vyslal signál SOS, avšak „na pomoc“ přiletěla nejdříve německá letadla, která začala střílet na bezbranné lidi a bombardovat místo katastrofy. Celkově zemřelo přes tisíc pasažérů člunu 752. Více jak 200 lidí se podařilo zachránit.

Stejné noci byly potopeny i další lodě, které vezly posily do Leningradu, nebo z něj odvážely lidi.

Režisérem filmu Zachránit Leningrad je Alexej Kozlov, člen Ruské televizní akademie, který žije v Petrohradu. Je známý díky práci na seriálu Opera: Kroniky oddělení brutálních vražd (rusky Opera. Kroniki ubojnogo otděla) a filmům Stopa tygra, Mor (rusky Čuma) a dalším. Hlavní role ve filmu ztvárnili Marija Melnikovová, Andrej Mironov-Udalov, Gela Meschi a další.

Foto: Elisaveta Korotkova / Geometria.tv